Versenyzőknek

Kedves Versenyző!

Szeretettel köszöntünk a Varázstorony Online Vetélkedő honlapján!

Elnevezések:

A Varázstorony Vetélkedő (VV) elnevezés azt a több mint egy évtizede meghirdetésre kerülő 3 fordulós vetélkedőt jelöli, ami tartalmaz egy toronybeli látogatást, egy iskolai házi versenyt, és az országos döntőt. Az erre történő nevezés már lezárult. A Varázstorony Vetélkedő KÖTELEZŐ RÉSZE idei évtől az Online Vetélkedőn (VOV) való részvétel is. A VOV-n elért pontszámaidat figyelembe vesszük a döntőbe való bejutásnál.

A Varázstorony Online Vetélkedő (VOV) a jelen oldalon és megoldási felületen kitöltendő online tesztlapok sorozatát jelöli. A Varázstorony Online Vetélkedőre a nevezések még nyitva állnak, és a fentnevezett Varázstorony Vetélkedőre való jelentkezes NÉLKÜL, egyéni versenyzőként is kitölthetők.

Regisztráció:

A négy témakör tesztlapjainak eléréséhez előbb regisztrálnod kell oldalunkon. Ezt megteheted a Regisztráció linkre kattintva a fenti menüben. A regisztráláshoz egy saját email címet kell majd megadnod.

  1. Amennyiben osztályoddal jelentkeztél már a Varázstorony Vetélkedőre, a neved megadása után a legördülő menüből válaszd ki iskoládat, majd a vezető tanárod nevét. Ezek után kérünk, add meg email címedet (vagy a szüleidét), majd készíts magadnak egy jelszót, amellyel a következő fordulókban is be tudsz lépni a felületre.
  2. Amennyiben osztályoddal nem jelentkeztél a Varázstorony Vetélkedőre és csak az Online Vetélkedő 4 fordulóját szeretnéd teljesíteni, a neved megadása után a legördülő menüben válaszd az ’Egyéni’ megnevezést. Ezek után egy saját email cím megadásával és egy saját jelszó készítésével hozhatod létre saját felhasználói fiókodat.

Belépés:

A regisztrációt követően a Belépés linket választva a fenti menüben, az email címed és jelszavad megadásával juthatsz el a feladatmegoldó felületre. Ide érkezve, a fenti menüben a Feladatok címszó alatt találod meg a négy témakör (Csillagaszati Múzeum, Planetárium, Varázsterem, Kísérleti feladatok) épp beküldhető feladatlapjait, illetve láthatod a beküldési határidőt. A kívánt témakörre kattintva azonnal megjelennek a tesztlapok. A kitöltött tesztlapokat az oldal alján található gombra kattintva küldheted be.

Figyelem: Csak teljesen kitöltött feladatlap küldhető be. Ha valamelyik kérdésnél nem jelöltél be egyetlen választ sem, a rendszer hibaüzenetet küld, és folytatnod kell a kitöltést.

Mentés: ha abba szeretnéd hagyni a tesztlap kitöltését, csak a lap alján lévő Feladatlap mentése gombra kell kattintanod. A legközelebbi belépéskor, onnan folytathatod a munkát, ahol abbahagytad.

Kitöltési útmutató és pontozás:

Minden témakörben 5 feladatot tartalmaz a tesztlapod. Ezekre több lehetséges válasz közül kell kiválasztanod a helyes választ vagy válaszokat a megoldási felületen. A Kísérleti feladatok témakör kivételt képez, ez mindössze két kérdést tartalmaz. Elsőként egy elvégzendő kísérlet leírását találod, -- ennek elvégzése után az erre alapuló kérdést kell megválaszolnod. A második feladat egy, az elsőhöz kapcsolódó, kitekintő, feleletválasztós kérdés, amit szintén meg kell oldanod.

Amennyiben egy feladatnak több mint egy helyes válasza van, ezt jelöljük a „(többszörös választás)” megjegyzéssel, de azt nem mondjuk meg, hogy hány helyes választ kell keresned (lehet 2, 3, vagy 4 is, az is előfordulhat, hogy mindegyik válasz helyes!). A helyesnek talált válaszokat egyszerű kattintással jelölheted be. A hamisakat érintetlenül kell hagynod. Ha tévedésből jelöltél be egy választ, egy újabb kattintás a téves jelölésre törli a jelölést. A feladathoz tartozó képek is egy egyszerű kattintás után jelennek meg nagy méretben a képernyődön.

Figyelem: pontot csak azokra a feladatokra kaphatsz, amelyeknél az ÖSSZES helyes választ bejelölöd és az összes helytelen választ jelöletlenül hagyod. A Csillagaszati Múzeum, Planetárium és Varázsterem témakörökben minden jól megválaszolt feladatra 1 pontot kapsz. A Kísérleti feladatok témakörnél az első kísérleti feladat 3 pontot, a kitekintő kérdés 2 pontot ér. Így minden tesztlap maximálisan 5 pontot ér hibátlan válaszok esetén. Tehát egy fordulóban, mind a négy tesztlap beküldése után összesen 20 pontot szerezhetsz.

Az Online Vetélkedő szerepe a Varázstorony Vetélkedő pontozásában:

A Varázstorony Vetélkedő (VV) országos döntőjébe kerülő tanulók kiválasztásánál figyelembe vesszük az Online Vetélkedőn (VOV) elért pontszámaidat éppen úgy, mint a vezető tanárod által megíratott házi versenyen elért pontszámaidat. A két pontszám súlyozott összege dönti el, hogy meghívást nyersz-e az országos döntőre.

Amennyiben az Online Vetélkedő valamelyik fordulóját elmulasztod beküldeni, folytasd nyugodtan a versenyzést a további fordulókban. Egy forduló vagy egy témakör beküldésének az elmulasztása még nem jelent automatikus kizárást a döntőn való részvételből. Az elmulasztott fordulókra ugyan 0 pontot kapsz, de még így is előfordulhat, hogy részeredményed olyan magas, hogy pontszámaid elegek lesznek a döntőbe való bejutáshoz.

Vezető tanároknak:

Minden tanár, aki az osztályával már benevezett a Varázstorony Vetélkedőre és meglátogatta a Tornyot külön emailben kap tőlünk egy saját belépési kódot. Ezzel a kóddal beléphet a megoldó felületre és figyelemmel kísérheti, hogy tanulói milyen eredményeket érnek el az egyes online fordulókban. Minden tanár CSAK azoknak a diákoknak az eredményeit láthatja, akik regisztráláskor őt jelölték meg, mint vezető tanárt.

Mintafeldatok

Mint azt a Főoldalon már említettük, Mintafeladatokon is próbára teheted a tudásod. Ez esetben a rendszer azonnal kiértékeli számodra a beküldött feladatlapot és megmutatja a helyes válaszokat. Figyelem: Belépés után a Mintafeladatok gomb már nem látható, csak a pontszerző feladatlapok jelennek meg a fiókodban. Ha mégis újra meg szeretnéd nyitni a Mintafeladatok tesztlapokat, ki kell lépned a fiókodból, így ismét elérhetővé válik a Mintafelaladatok link.

Mindenkinek sikeres és szórakoztató versenyzést kívánunk!