• Hétfő: ZÁRVA
 • Kedd: ZÁRVA
 • Szerda: ZÁRVA
 • Csütörtök: ZÁRVA
 • Péntek: ZÁRVA
 • Szombat: ZÁRVA
 • Vasárnap: ZÁRVA
Aktualitások
Programok
Belépőjegyek
Varázstorony Vetélkedő

Az Eszterházy Károly Főiskola VARÁZSTORONY egysége az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Heves Megyei Csoportjával közösen"VARÁZSTORONY VETÉLKEDŐ"címmel Magyarország 7. osztályos tanulóinak a 2015-2016-os tanévben háromfordulós versenyt szervez.


A verseny célja:

 1. 1. A természettudományos tantárgyak kedveltségének növelése
 2. 2. A pályaválasztás segítése a műszaki és természettudományi ismereteket igénylő pályákhoz.
 3. 3. Tehetségkutatás, tehetségfejlesztés.
 4. 4. Az általános iskolai tanulók bevonása a Varázstorony és hasonló Science centerek különböző programjaiba, hogy minél több kisiskolás számára feltárulhassanak a természet – általuk eddig talán nem ismert – érdekes oldalai.
 5. 5. A környezettudatosság fejlesztése, segítés a környezettel kapcsolatos ismeretek bővítésében, az ehhez fűződő kompetenciák fejlesztésében.

Résztvevők:


Magyarország 7. osztályos tanulócsoportjai (osztályai).


A lebonyolítás időrendje:
A nevezés folyamatos (végső határidő: 2015. december 21.)

Nevezni az e-mailben mellékelt nevezési lap kitöltésével, kizárólag e-mailben lehetséges!
Nevezési lap beküldési címe: varazstoronyvetelkedo@gmail.com
Kérjük, a nevezési lapon azt az e-mail címet és telefonszámot adja meg, amelyen kapcsolatot tudunk tartani!

Első forduló: 2015. november 3. – 2016. január 31.
Minden 7. évfolyamos benevezett osztályközösség szervezetten részt vesz a Varázstorony meglátogatásában. (A részvétel ingyenes, de útiköltséget és szállást nem tudunk biztosítani!)
A látogatásokat délelőtt- és délutánonként tervezzük (hétvégeken is!). Az időpont-ütemezést a nevezések beérkezése után az iskolákkal (tanárokkal) közöljük, ill. telefonon egyeztetjük. A látogatás időtartama kb. 2,5 óra.

Első forduló programja:
A Csillagászati Múzeumban megismerkednek a napórakészítés történetével, különböző típusú napórákkal, azok jellemzőivel, és használatával. Bemutatásra kerülnek az 1776-ban alapított csillagvizsgáló eredeti műszerei, ezek között az egész világon ritkaságnak számító Camera Obscura is (sötétkamra, periszkóp).
A Varázsteremben érdekes, – saját maguk által elvégezhető kísérleteken keresztül – alapvető fizikai jelenségeket tanulmányozhatnak, tudományos „játékokat” játszhatnak.
A Planetáriumi műsorban megismerkedhetnek a csillagos égbolt objektumaival, érdekes csillagképekkel, a csillagok mozgásával. Az Utazás a Naprendszerben című műsorban naprendszerünkben tesznek virtuális utazást, de tájékoztatást kapnak az extraszoláris (idegen csillagok körüli) bolygókutatás eredményeiről is. Mindezekek látványos kiegészítései az iskolában tanult csillagászati alapismereteknek.
A távcsöves bemutatón különböző működési elvű távcsöveket ismernek meg, próbálnak ki.
A Panoráma teraszról városnézési programot szervezünk a tanulócsoportok számára.
(Az előző vetélkedőkön évente ezernél is több tanuló vett részt az első fordulókban.)


Második forduló: 2016. március 2. (szerda délután). A benevezett osztályok tanulói házi vetélkedőn vesznek részt, amelyet mindenhol a fenti időpontban kell megtartani (a felkészítő tanárok segítségével). Az erre való felkészüléshez felhasználhatóak a Varázstorony honlapjára felkerülő szöveges, képes, videós információk, valamint az oldal tetején a "Letöltés" feliratra kattintva letölthető PDF dokumentumok.
Egységes feladatlapot központilag e-mailben küldünk ki.
A kitöltött feladatlapok javítása javítókulcs alapján az iskolákban történik. Ha egy iskola tanárai nem tudják vállalni a feladatlapok javítást, akkor a kitöltött feladatlapokat kérjük beküldeni postai úton ajánlott levélben a Varázstorony címére (Eszterházy Károly Főiskola Varázstorony, 3300 Eger, Eszterházy tér 1.). A feladatlapok eredményessége alapján választjuk ki a döntőre bejutó 40 fő hetedik osztályos tanulót.


Harmadik forduló (döntő): 2016. április 25., (hétfő délután, a Varázstorony megnyitásának 10 éves évfordulóján). A döntőt egyéni versenyben a Varázstoronyban rendezzük meg. A döntőbe bejutott versenyzők egy-egy 50 x 70 cm méretű tablót készítenek el erre az alkalomra (témakör: Otthonunk a Naprendszer), ami egyben a tanuló benevezési tárgya, s az arra kapott pontszám a döntőben szerzett többi pontszámához hozzáadódik. A tartalmában és esztétikájában arra érdemes tablókból időszakos kiállítást rendezünk be a Varázstoronyban.
A második és harmadik forduló közeledtével részletes információs levelet küldünk ki.


A döntőn – a korábbiakhoz hasonlóan – értékes díjakat osztunk ki (csillagászati és természetfigyelő távcsövek, kísérleti eszközök, könyvek stb.)


Eger, 2015. november 03.


Dr. Vida József
Professor emeritus főiskolai tanár, versenyszervező
a Varázstorony egységvezetője

Eszterházy Károly
Egyetem "A" épület

3300 Eger, Eszterházy tér 1.
(36) 520 400/2279

E-mail:

varazstorony@varazstorony.hu

Térkép